Mogelijkheden met een warmtepompboiler

Verschillende mogelijkheden met een warmtepompboiler

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met een warmtepompboiler? Bent u op zoek naar de beste warmtepompboiler? Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en zorgt voor warm sanitair water.

Interesse in de IZI Heat warmtepompboiler prijzen en modellen? Vraag snel uw gratis offerte aan bij IZI Heat:

warmtepompboiler - mogelijkheden met een warmtepompboiler

Stap 1 van 2

mogelijkheden met een warmtepompboiler
mogelijkheden met een warmtepompboiler

Warmtepompboiler

Een grote verbruiker van elektriciteit in een moderne woning is de warmwaterboiler. Door de manier waarop elektrische boilers werken, met elektrische weerstandselementen, hebben deze toestellen een maximaal rendement van ongeveer 96 procent. Nu de overheid en de industrie manieren zoeken om het energieverbruik en de daaruit voortvloeiende koolstofuitstoot te verminderen, hebben zij hun aandacht gericht op de elektrische boiler.

Na een langdurige studie heeft de overheid regels uitgevaardigd voor de efficiëntie van boilers. De regels resulteerden in een sprong in efficiëntie-eisen voor grotere residentiële elektrische boilers. De oplossing: de warmtepompboiler.

Warmtepompen worden al sinds hun uitvinding in de jaren 40 van de vorige eeuw door Webber gebruikt voor algemene verwarming en koeling van woningen. Toen het olie-embargo van de jaren 1970 de behoefte aan verbeterde efficiëntie naar de voorgrond bracht, werden warmtepompen een belangrijke bron van verhoogde energie-efficiëntie in de verwarmings-, ventilatie- en airconditioning (HVAC) arena.

Warmtepompen maken gebruik van compressoren, koelmiddelen, warmtewisselaars en het verschil tussen de buitenlucht temperatuur en de binnentemperatuur om woningen en bedrijven te verwarmen en te koelen. Deze units zijn historisch gezien het meest succesvol in gebieden met gematigde wintertemperaturen, hoewel de vooruitgang in de technologie het gebruik in koudere klimaten meer haalbaar maakt.

info mogelijkheden met een warmtepompboiler |


Mogelijkheden met een warmtepompboiler
Mogelijkheden met een warmtepompboiler

Hoe werkt een warmtepompboiler?

En wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepompboiler van IZI Heat?

In het kort: de warmtepompboiler absorbeert warmte uit de omgevingslucht en verwarmt zo het water in de tank. Omdat de warmtepompboiler van IZI Heat gebruik maakt van warmtepomp technologie, kan hij tot 2,5 keer efficiënter zijn dan een traditionele elektrische boiler met weerstand. Dit betekent dat het u minder kost om warm water voor uw huis te produceren en dat de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Net als bij warmtepompen voor algemene klimaatregeling zal de warmtepompboiler in een gematigd klimaat het hele jaar door grotere besparingen opleveren.

Zoals elke nieuwe toepassing van een technologie, zal ook de warmtepompboiler in de loop van de tijd gestadig worden verbeterd. Ze zijn ontegenzeggelijk efficiënter dan elektrische boilers en zullen zichzelf binnen een redelijke tijd terugverdienen (2-3 jaar of zo). Toch zijn ze niet in elke situatie en elk klimaat de juiste keuze.

Als uw boiler meer dan 10 jaar oud is, zou u toch al aan vervanging moeten denken om het risico van waterschade te vermijden als de tank het begeeft. Neem de tijd om de voordelen en nadelen van een warmtepompboiler als vervanging tegen elkaar af te wegen. Als het voor u de juiste keuze is, is het een keuze die zijn vruchten zal afwerpen voor uw budget en door bij te dragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot.

Een warmtepompboiler kopen, wat zijn de mogelijkheden met een warmtepompboiler?

De meeste huiseigenaren die een warmtepomp hebben, gebruiken die om hun huis te verwarmen en te koelen. Maar een warmtepomp kan ook worden gebruikt om water te verwarmen – hetzij als een stand-alone water verwarmingssysteem, hetzij als een gecombineerd water verwarming systeem en airco.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, in plaats van rechtstreeks warmte op te wekken. Daarom zijn ze twee tot drie keer energie-efficiënter dan conventionele elektrische boilers. Om de warmte te verplaatsen, werken warmtepompen als een koelkast in omgekeerde volgorde.

Terwijl een koelkast warmte aan de binnenkant van een kastje onttrekt en naar de omringende ruimte stuurt, onttrekt een stand-alone lucht warmtepompboiler warmte aan de omringende lucht en brengt die – op een hogere temperatuur – over om water in een opslagtank te verwarmen.

U kunt een stand-alone warmtepomp water verwarming systeem kopen als een geïntegreerde unit met een ingebouwde wateropslagtank en back-up weerstand verwarmingselementen. U kunt een warmtepomp ook achteraf installeren in combinatie met een bestaande conventionele voorraadboiler.

Warmtepompboilers moeten worden geïnstalleerd op plaatsen waar het hele jaar door een temperatuur tussen 4 º en 32 ºC heerst en waar ten minste 28 kubieke meter lucht rond de boiler beschikbaar is. Lucht die over de verdamper stroomt, kan naar buiten of naar de kamer worden afgevoerd.

Warmtepompboilers zullen niet efficiënt werken in een koude ruimte, omdat ze de neiging hebben de ruimte waarin ze staan af te koelen. Door ze te installeren in een ruimte met overtollige warmte, zoals een stookruimte, zullen ze efficiënter werken.

U kunt ook een lucht warmtepomp systeem installeren dat verwarming, koeling en waterverwarming combineert. Deze combinatiesystemen halen hun warmte in de winter uit de buitenlucht en in de zomer uit de binnenlucht. Omdat ze warmte aan de lucht onttrekken, werkt elk type lucht warmtepomp systeem efficiënter in een warm klimaat.

Een warmtepompboiler kiezen

Warmtepompboiler systemen van IZI Heat hebben over het algemeen hogere initiële kosten dan conventionele boilers. Ze hebben echter lagere bedrijfskosten, die de hogere aankoop- en installatiekosten kunnen compenseren.

Voordat u een warmtepomp water verwarmingssysteem aanschaft, moet u ook het volgende in overweging nemen:

 • Grootte en eerste uur vermogen
 • Brandstoftype en beschikbaarheid
 • Energie-efficiëntie (energiefactor)
 • Totale kosten

Als je overweegt een geïntegreerd warmtepomp systeem voor waterverwarming, ruimteverwarming en koeling in je huis te installeren, bekijk dan informatie over luchtwarmtepompen en geothermische warmtepompen.

info mogelijkheden met een warmtepompboiler |


Mogelijkheden met een warmtepompboiler
Mogelijkheden met een warmtepompboiler

Installatie en onderhoud van de warmtepompboiler

De juiste installatie en het juiste onderhoud van de warmtepompboiler van IZI Heat kunnen de energie-efficiëntie optimaliseren.

De juiste installatie hangt af van veel factoren. Deze factoren zijn onder meer het brandstoftype, het klimaat, de plaatselijke bouwvoorschriften en veiligheidskwesties. Daarom kunt u uw warmtepomp het beste door een gekwalificeerde warmtepompboiler installateur laten plaatsen.

Doe het volgende bij het selecteren van een gekwalificeerde professional:

 • Vraag schriftelijk om een kostenraming
 • Vraag naar referenties
 • Periodiek onderhoud van de warmwaterboiler kan de levensduur van uw boiler aanzienlijk verlengen en het verlies aan efficiëntie tot een minimum beperken.
 • Verbetering van de energie-efficiëntie

Nadat uw boiler correct is geïnstalleerd en onderhouden, kunt u nog enkele energiebesparende strategieën uitproberen om uw water verwarmingsrekeningen te verlagen. Sommige energiebesparende apparaten en systemen zijn kosten effectiever als ze samen met de warmtepompboiler worden geïnstalleerd.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Besparingen met een warmtepompboiler

Als je al een elektrische waterverwarming hebt, is een elektrische warmtepompboiler van IZI Heat kosten effectiever dan de huidige technologie voor het verlagen van de residentiële water verwarmingskosten.

Het belangrijkste voordeel van een warmtepompboiler is de besparing van energiekosten. In een warmer klimaat zal een warmtepompboiler de kosten voor elektrische waterverwarming met 60-70% verminderen. In een noordelijk klimaat zal de besparing minder zijn; misschien 40-50%.

Een bijkomend voordeel is een klein ruimte koelend effect als de warmtepompboiler wordt geïnstalleerd in een ongeconditioneerde ruimte zoals een garage. Als een warmtepompboiler in een geconditioneerde ruimte wordt geïnstalleerd, kannibaliseert hij bij koud weer energie voor ruimteverwarming binnenshuis en bespaart hij in de zomer wat energie voor ruimtekoeling.

Een warmtepompboiler is in wezen een hogere versie van een conventionele elektrische boiler. De extra hoogte omsluit een mini-warmtepomp unit die warmte uit de omringende lucht in het water overbrengt. Een warmtepompboiler heeft voldoende luchtruimte rond de unit nodig om goed te kunnen werken. Een reserve-weerstand verwarmingselement zorgt ervoor dat de unit kan overschakelen op conventionele weerstandsverwarming voor perioden waarin veel warm water nodig is (bijv. bezoek van gasten).

In België heeft een warmtepompboiler van 50 liter een bepaalde kost. Voor grotere huizen en gezinnen zijn modellen van 100 liter of meer verkrijgbaar.

De grootste zwakte van een warmtepompboiler is het tragere herstel dan een elektrische boiler. Hierdoor zijn sommige gebruikers ontevreden en verhogen de thermostaat stand en/of schakelen over op conventionele weerstandsverwarming, waarmee de reden voor aanschaf van de warmtepompboiler teniet wordt gedaan.

Het realiseren van de potentiële financiële besparingen van een warmtepompboiler is sterk afhankelijk van het inzicht van de gebruiker in de terugwinning beperkingen van de technologie.

info mogelijkheden met een warmtepompboiler |


Mogelijkheden met een warmtepompboiler
Mogelijkheden met een warmtepompboiler

Zijn warmtepompboilers nuttig?

Warmtepompboilers van IZI Heat zijn uniek ten opzichte van andere boilers, omdat hun prestaties en efficiëntie afhankelijk zijn van de omstandigheden waarin ze werken. Warmtepompboilers dragen warmte van de omringende lucht over op het water en produceren een koele en droge afvoerlucht. Warmtepompboilers van IZI Heat brengen warmte van de omgevingslucht over op het water en produceren een koele en droge uitlaatlucht. Bovendien maken warmtepompboilers tijdens hun werking een beetje lawaai dat vergelijkbaar is met dat van een luchtontvochtiger en moeten ze regelmatig het luchtfilter reinigen.

Daarom moet u, voordat u een warmtepompboiler overweegt, “Ja” kunnen antwoorden op al deze vragen over de plaats waar u een warmtepompboiler wilt installeren:

 • Is de locatie in een onbewoonde ruimte waar koeling en lawaai geen probleem zijn?
 • Biedt de locatie meer dan 1.000 kubieke voet omringende lucht (d.w.z. ongeveer de ruimte van een kamer van 3,5 meter bij 3,5 meter)? (De efficiëntie zal afnemen in een kast – zelfs een met lamellen deuren – en u hebt voldoende vrije ruimte nodig rond de luchtinlaat en -uitlaat).
 • Biedt de locatie voldoende hoogte om te installeren? (warmtepompboilers zijn meestal hoger dan traditionele boilers met opslagtank om plaats te bieden aan de warmtepomp).
 • Kan de locatie een condensafvoer of -pomp bevatten of is dat al het geval? (warmtepompboilers produceren condensaat.)
 • Is de temperatuur van de omgevingslucht niet constant rond het vriespunt of lager? (warmtepompboilers werken niet bij vriestemperaturen zoals buiten of in garages tijdens winters in noordelijke klimaten).
 • Blijft de omgevingstemperatuur het hele jaar door tussen 4° en 32° C? (Een ideale plaats is in de buurt van een oven in een kelder die de hele winter erg warm is of een garage in een erg warm klimaat).

Aanvullende overwegingen voor koude klimaten:

In koudere klimaten zijn er twee extra zaken in overweging te nemen:

In koudere klimaten worden de meeste warmtepompboilers in niet-geconditioneerde of half geconditioneerde kelders geplaatst. Als warmtepompboilers echter in een geconditioneerde ruimte worden geplaatst, produceren ze koele en droge lucht, wat een voordeel is in de zomermaanden, maar zal leiden tot hogere stookkosten in de wintermaanden.

Warmtepompboilers verwarmen water in de warmtepomp modus niet zo snel als conventionele elektrische weerstand boilers, vooral niet wanneer ze moeten herstellen na een grote watervraag. Om hun prestaties op peil te houden, kunnen warmtepompboilers overschakelen op een minder efficiënte elektrische weerstandsverwarming modus. Tijdens deze perioden van herstel zullen koudere omgevingslucht en inkomend water ertoe leiden dat vaker wordt overgeschakeld op een minder efficiënte elektrische-weerstandsmodus.

Gezien deze problemen beveelt men het volgende aan voor koudere klimaten:

Vermijd indien mogelijk het plaatsen van warmtepompboilers van IZI Heat in geconditioneerde ruimte. Als u de unit toch in een geconditioneerde ruimte moet plaatsen, installeer hem dan niet in de buurt van een thermostaat of woonruimtes die gevoelig zijn voor koudere temperaturen.

Plaats warmtepompboilers niet in garages of buiten, waar de temperatuur constant tot het vriespunt kan oplopen.

Installeer warmtepompboilers in niet-geconditioneerde of semi-geconditioneerde binnenruimten, zoals een kelder, waar de temperatuur het grootste deel van het jaar boven de 6 graden blijft. Een ideale situatie zou zijn in de buurt van een oven in een kelder die de hele winter relatief warm is.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Mogelijkheden met een warmtepompboiler

In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten warmwatertoestellen in gebruik genomen voor woningen en bedrijven (bijvoorbeeld tankloze modellen en zonneboilers). Warmtepompboilers vormen hierop geen uitzondering. Zij bieden een zeer efficiënte methode om water te verwarmen.

In plaats van rechtstreeks warmte te produceren, gebruiken warmtepompboilers elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Daardoor zijn ze 2-3 keer energie-efficiënter dan conventionele boilers, aangezien ze alleen elektriciteit gebruiken om warmte te verplaatsen en niet om warmte te produceren.

Om de warmte te verplaatsen, werken warmtepompen als een koelkast, maar dan omgekeerd. We weten dat een koelkast warmte onttrekt aan de binnenkant van een kast en deze afgeeft aan de nabijgelegen ruimte, een luchtwarmtepompboiler onttrekt omgekeerd warmte aan de buitenlucht en geeft deze af (door deze eerder te verwarmen) aan een tank om water op te warmen. Het is ook mogelijk een warmtepomp aan te passen om samen met uw huidige voorraadboiler of een zonneboiler te werken.

Lage buitentemperaturen verminderen echter het rendement van warmtepompboilers, vooral in het geval van lucht/water-warmtepompen. Daarom is de lucht/water-warmtepomp een goede optie voor warmere klimaten.

De warmtebron van grond/water-warmtepompen is minder variabel, maar met hun hoge installatiekosten en benodigde grondoppervlakte zijn ze meer geschikt voor woonwijken of koude klimaten.

Voordat u een warmtepompsysteem koopt en installeert, kunt u het volgende overwegen

info mogelijkheden met een warmtepompboiler |


Mogelijkheden met een warmtepompboiler
Mogelijkheden met een warmtepompboiler

Voordelen en nadelen van warmtepompboilers

De belangrijkste voordelen van warmtepompboilers zijn:

 • energie wordt efficiënt omgezet in warmte
 • constante beschikbaarheid van energiebron
 • ze zorgen voor energiebesparende verwarming van grote hoeveelheden water voor gebruik voor vloerverwarming, bubbelbaden, jacuzzi’s en zwembaden

warmtepompboiler prijzen iziheat


 • succesvolle samenwerking met andere waterverwarming systemen, denk ook aan zonnepanelen
 • lagere bedrijfskosten
 • enkele nadelen van lucht/water-warmtepompen zijn
 • bij daling van de temperatuur onder 6-7 ºC gaat het energierendement verloren
 • aanschaf- en installatiekosten
 • er is voldoende ruimte nodig

Dit gezegd zijnde, zijn warmtepompboilers het overwegen waard voor uw huis of bedrijf. Het professionele advies van een HVAC-specialist zal echter nuttig blijken. Als u een deskundige wilt raadplegen over de aankoop, de installatie of het onderhoud van warmtepompboilers, neem dan contact met uw warmtepompboiler installateur. Zij zullen u graag helpen.


[toc]