Soorten warmtepompboilers

Verschillende soorten warmtepompboilers

Bent u op zoek naar de beste warmtepompboiler? Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en zorgt voor warm sanitair water.

Een warmtepompboiler is véél energiezuiniger dan een elektrische boiler, en is terug verdiend na 1 jaar!

Interesse in de IZI Heat warmtepompboiler prijzen en modellen? Vraag snel uw gratis offerte aan bij IZI Heat:

warmtepompboiler - Soorten warmtepompboilers

Stap 1 van 2

Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

Energiebesparende warmtepompboilers

De meeste huiseigenaars die een warmtepomp hebben, gebruiken die om hun huis te verwarmen en te koelen. Maar een warmtepomp van IZI Heat kan ook worden gebruikt om water te verwarmen – hetzij als stand-alone waterverwarming systeem, hetzij als een combinatie van waterverwarming en ruimte conditioning systeem.

Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, in plaats van rechtstreeks warmte op te wekken. Daarom zijn ze twee tot drie keer energie-efficiënter dan conventionele elektrische boilers. Om de warmte te verplaatsen, werken warmtepompen zoals warmtepompboilers als een koelkast in omgekeerde volgorde.

Terwijl een koelkast warmte uit een kast haalt en deze in de omringende ruimte dumpt, haalt een stand-alone lucht warmtepompboiler warmte uit de omringende lucht en dumpt deze – met een hogere temperatuur – in een tank om water te verwarmen. U kunt een stand-alone warmtepomp-waterverwarming systeem kopen als een geïntegreerde unit met een ingebouwde wateropslag tank en back-up weerstand verwarmingselementen. U kunt een warmtepomp ook achteraf installeren in combinatie met een bestaande conventionele voorraadboiler.

Warmtepompboilers moeten worden geïnstalleerd op plaatsen waar het hele jaar door een temperatuur tussen 5º C en 30º C heerst en waar ten minste 30 kubieke meter luchtruimte rond de boiler beschikbaar is. Koele afvoerlucht kan naar de kamer of naar buiten worden afgevoerd. Installeer ze in een ruimte met overtollige warmte, zoals een stookruimte. Warmtepompboilers zullen niet efficiënt werken in een koude ruimte.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Ze hebben de neiging de ruimte waarin ze staan af te koelen. U kunt ook een lucht warmtepompsysteem installeren dat verwarming, koeling en waterverwarming combineert. Deze combinatiesystemen halen hun warmte in de winter uit de buitenlucht en in de zomer uit de binnenlucht. Omdat ze warmte aan de lucht onttrekken, werkt elk type lucht warmtepompsysteem efficiënter in een warm klimaat.

Huiseigenaars installeren vooral geothermische warmtepompen – die in de winter warmte aan de grond onttrekken en in de zomer aan de binnenlucht – om hun huizen te verwarmen en te koelen. Voor waterverwarming kunt u een desuperheater toevoegen aan een geothermisch warmtepompsysteem. Een super heater is een kleine, aanvullende warmtewisselaar die oververhitte gassen van de compressor van de warmtepomp gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water circuleert dan via een pijp naar de boiler van het huis.

De super heaters zijn ook verkrijgbaar voor tankloze of vraaggestuurde waterverwarmers. In de zomer gebruikt de de super heater de overtollige warmte die anders naar de bodem zou worden afgevoerd. Als de geothermische warmtepomp in de zomer vaak draait, kan hij dus al uw water verwarmen.

In de herfst, winter en lente – wanneer de de super heater niet zo veel overtollige warmte produceert – zult u meer moeten vertrouwen op uw opslag- of vraagboiler om het water te verwarmen. Sommige fabrikanten bieden ook geothermische warmtepompsystemen met drie functies aan, die verwarming, koeling en warm water leveren. Ze gebruiken een aparte warmtewisselaar om aan alle warmwaterbehoeften van een huishouden te voldoen.


Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

Een warmtepompboiler kopen

Warmtepompboiler systemen hebben over het algemeen hogere initiële kosten dan conventionele boilers, zoals gasboilers of elektrische boilers. De bedrijfskosten zijn echter lager, wat de hogere aanschaf- en installatiekosten kan compenseren.

Voordat u een warmtepomp / warmtepompboiler koopt, moet u ook het volgende in overweging nemen:

– Grootte en eerste uur vermogen

– Brandstoftype en beschikbaarheid

– Energie-efficiëntie (energiefactor)

– Totale kosten

Installatie en onderhoud van een warmtepompboiler van IZI Heat

De juiste installatie en het juiste onderhoud van je warmtepompboiler kunnen de energie-efficiëntie optimaliseren.

De juiste installatie van een warmtepomp boiler hangt af van veel factoren. Deze factoren zijn onder meer het brandstoftype, het klimaat, de plaatselijke bouwvoorschriften en veiligheidskwesties. Daarom kunt u uw warmtepomp boiler het beste door een gekwalificeerde loodgieter en verwarmingsinstallateur (of installateur/ontwerper van een geothermisch warmtepompsysteem) laten installeren.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Doe het volgende bij het selecteren van een gekwalificeerde professional:

Vraag schriftelijk om een kostenraming

Vraag naar referenties

– Ga na of het bedrijf indien nodig een plaatselijke vergunning kan verkrijgen en of het de plaatselijke bouwvoorschriften begrijpt.

– Periodiek onderhoud van de boiler kan de levensduur van uw warmtepomp boiler aanzienlijk verlengen en het verlies aan efficiëntie minimaliseren. Lees de gebruikershandleiding voor specifieke onderhoudsaanbevelingen.

Verbetering van de energie-efficiëntie

Nadat uw waterverwarmer (warmtepompboiler) correct geïnstalleerd en onderhouden is, kunt u nog enkele energiebesparende strategieën uitproberen om uw water verwarmingsrekeningen te verlagen. Sommige energiebesparende apparaten en systemen zijn kosten effectiever als ze samen met de waterverwarmer /warmtepompboiler worden geïnstalleerd.


Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

Warmtepompboilers of hybride boilers

Warmtepompboilers zijn de laatste decennia steeds populairder geworden. En met goede reden.

Warmtepompboilers van IZI Heat – ook wel hybride boilers of hybride warmtepompen genoemd – zijn de op één na meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke optie (na zonne energie).

Daardoor zijn ze goedkoop in gebruik en resulteren ze in een veel kleinere ecologische voetafdruk. Veel huiseigenaars kunnen 200 euro tot 600 euro per jaar besparen door over te schakelen op een warmtepomp.

Ze zijn duurder om te installeren dan conventionele boilers. Maar omdat de besparingen zo hoog zijn, verdienen deze systemen zichzelf vaak snel terug.

Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers halen warmte uit de omgevingslucht om het water te verwarmen, in plaats van afhankelijk te zijn van elektriciteit of gas. Met andere woorden, ze verplaatsen energie in plaats van deze op te wekken.

Terwijl een koelkast warmte uit een doos haalt en deze in de omringende ruimte dumpt, haalt een autonome luchtwarmtepompboiler warmte uit de omringende lucht en dumpt deze – bij een hogere temperatuur – in een tank om water te verwarmen”.

Tegenwoordig hebben de meeste warmtepompboilers ook een back-up elektrische weerstandsverwarmer voor het geval de temperatuur van de omgevingslucht niet warm genoeg is om te gebruiken. Daarom worden ze hybride warmtepompen genoemd.

Omdat ze gebruik maken van omgevingslucht, moeten warmtepompen worden geplaatst in een gebied van uw huis dat het hele jaar door een temperatuurbereik van 4º – 32ºC heeft. Ze hebben ook ten minste 30 kubieke meter luchtruimte rond de boiler nodig om te kunnen werken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van hybride boilers?


warmtepompboiler prijzen iziheat


Voordelen van warmtepompboilers

Energie-efficiëntie – Met uitzondering van zonneboilers zijn warmtepompen het meest energie-efficiënt. De meeste hebben een energiefactor van ten minste 2 (vergeleken met 0,6-0,98 voor conventionele tanks). Dat betekent dat u elk jaar minder geld kwijt bent aan elektriciteit.

Milieuvriendelijk – Dankzij hun energie-efficiëntie zijn warmtepompboilers ook de meest milieuvriendelijke. Hun ecologische voetafdruk kan 2 tot 4 keer lager zijn dan een conventionele boiler. Daarom zijn milieugroeperingen dol op warmtepompen.

Nadelen van een warmtepompboiler

Duurdere initiële kosten – Als je in een plaats woont waar er geen subsidies zijn voor warmtepompboilers van IZI Heat, zal de initiële kost waarschijnlijk hoger liggen. Dat komt omdat de units vaak duurder zijn dan conventionele tanks en tankloze opties en omdat de installatie complexer is (wat meer tijd van een loodgieter betekent).

Een beetje achtergrondgeluid – Sommige huiseigenaren klagen over een zacht gezoem op de achtergrond wanneer een hybride warmtepomp draait. Maar als je hem op de juiste plaats installeert, zou dit geen probleem mogen zijn.


Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

Prijs van warmtepompboilers

De prijs en initiële kosten van een warmtepompboiler hangen af van een aantal factoren, zoals welke unit je koopt, hoe lang het duurt om hem te installeren, en voor hoeveel stimulansen je in aanmerking komt.

Eenheidskosten

Warmwaterboilers met warmtepomp (hybride) kosten tussen een paar duizend euro voor tanks van 650 liter tot 80 liter. De grootte van de tank en de kwaliteit van het product hebben de grootste invloed op de prijs van de warmtepompboiler.

Arbeid om te installeren

Een loodgieter zal ongeveer een paar 6 uur nodig hebben om een hybride warmtepompboiler te installeren en de kosten kunnen tussen de 300 en 600 euro liggen.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Electricien

Als u een conventionele elektrische boiler vervangt, hebt u de elektrische installatie al klaar voor een warmtepompboiler. Maar als u een gasboiler vervangt, kan het zijn dat u een elektricien moet laten komen om een 220 volt circuit aan te leggen.

Benodigdheden en gereedschap – Je loodgieter heeft een aantal benodigdheden nodig om je warmtepompboiler te installeren.

Verwijdering

Sommige loodgieters rekenen om oude warmwaterboilers te verwijderen. Maar veel van hen doen dit gratis.


 

Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

 

Jaarlijkse bedrijfskosten van een warmtepompboiler

De bedrijfskosten, of de verwachte jaarlijkse kosten voor het gebruik van uw warmtepompboiler, zijn afhankelijk van het rendement van uw boiler, de energiekosten in uw woonplaats en de hoeveelheid warm water die u gebruikt.

Hier is wat het meeste invloed heeft op de exploitatiekosten:

Energiefactor – Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid elektriciteit die je warmtepompboiler nodig heeft om je water te verwarmen. De meeste warmtepompen hebben een energiefactor van 2, dat is ongeveer 2 tot 3 keer zoveel als conventionele tanks.

Energieverbruik – Dit is hoeveel energie je warmtepomp per maand of jaar zal verbruiken. Hoe groter de tank, hoe meer energie u mag verwachten te verbruiken.

Energiekosten – Dit is hoeveel elektriciteit kost waar u woont. Elektriciteitskosten worden gemeten in centen per kilowattuur (euro/kWh).

De gemiddelde warmwaterboiler kost ongeveer 250 euro per jaar, vergeleken met 400-800 euro voor veel conventionele boilers. Voor een gezin van vier bedraagt de gemiddelde kostprijs van een warmwaterboiler 300 euro per jaar in vergelijking met 600 euro voor elektrische boilers.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Warmwaterboiler

Om te bepalen welke maat hybride warmwaterboiler van IZI Heat u nodig heeft, moet u kijken naar de “eerste-uur-waarde” van elk model dat u evalueert. Het eerste uur geeft aan hoeveel warm water u in een bepaald uur kunt gebruiken voordat de tank moet worden bijgevuld en meer binnenkomend water moet worden verwarmd.

Vervolgens zult u een schatting willen maken van het maximum aan warm water dat u en uw gezin in een bepaald uur zullen verbruiken. De manier om dit te doen is te kijken naar het debiet van al uw eindgebruikers (douches, kranen, vaatwassers, enz.) en dan op te tellen hoeveel u binnen hetzelfde uur zult gebruiken.

De gemiddelde douche gebruikt 2 liter per minuut (met low-flow douchekoppen die minder gebruiken). Als er twee mensen in uw huis wonen die 10 minuten achter elkaar douchen, dan is er 40 liter warm water nodig.

Maar stel dat een van jullie zich na het douchen moet scheren. Het gemiddelde debiet van een wastafel is 0,5 liter per minuut. Als dat 2 minuten duurt, is dat nog eens 1 liter die je nodig hebt.

Stel nu dat u na het douchen de vaatwasser wilt laten draaien. De gemiddelde vaatwasser gebruikt 6 liter (met energiezuinige modellen die 4 liter gebruiken).

Als je al die liters bij elkaar optelt, krijg je 40 + 1 + 6, wat 46 liter is. Dat betekent dat je waarschijnlijk een 50 liter tank zou willen hebben.

Maar hoe groter de tank, hoe meer hij kost. Dus als je geld wilt besparen, kun je ervoor kiezen om de vaatwasser ’s avonds te laten draaien en ’s ochtends te douchen. Of u en uw partner kunnen 3 minuten korter douchen en slechts een 40-liter tank nodig hebben.


Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

Warmtepompboiler vs. conventionele gasboiler of elektrische boiler

Warmtepompboilers zijn iets duurder dan de goedkoopste standaard gasboilers en elektrische boilers. Dat roept de vraag op: is het het extra geld waard?

Veel lagere bedrijfskosten

Naast de initiële kosten van een boiler is het belangrijk om te kijken naar de jaarlijkse bedrijfskosten.

Dat komt omdat waterverwarmers over het algemeen ongeveer 20% van de totale energie van uw huis verbruiken. Als je bedenkt dat de gemiddelde huiseigenaar tussen de 1.500 euro en 2.500 euro per jaar aan energie uitgeeft, komt dat aardig in de buurt.

Warmtepompboilers zijn over het algemeen 4x efficiënter dan standaard gas- en elektrische modellen. Dat betekent dat het gemiddelde huishouden zo’n 300-400 euro of meer per jaar bespaart.

Met andere woorden, een hybride warmtepomp of warmtepompboiler betaalt zichzelf in 2 of 3 jaar terug. Over 10 jaar bespaart u tussen de 3.000 en 4.000 euro. Niet slecht.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Langere garantie

Naast de jaarlijkse besparing, krijg je over het algemeen ook een langere garantie wanneer je een warmtepompboiler koopt.

Subsidies voor een warmtepompboiler

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er ook heel wat kortingen mogelijk wanneer je een hybride boiler of warmtepompboiler koopt.

Op dit moment geeft de overheid je een subsidie als je een warmtepompboiler koopt.

Kleinere ecologische voetafdruk

Verreweg de beste eigenschap van warmtepompen is hun lage CO2-voetafdruk. Behalve zonneboilers zijn warmtepompen de meest milieuvriendelijke waterverwarmer die er is.

Dankzij hun hoge energie-efficiëntie stoot de gemiddelde warmtepompboiler van IZI Heat 4x minder uit dan traditionele gas- en elektrische modellen.


Soorten warmtepompboilers
Soorten warmtepompboilers

Warmtepomp vs. tankloze boilers

Veel mensen die warmtepompboilers overwegen, kijken ook naar tankloze boilers. Dat komt omdat beide energie-efficiënter zijn dan conventionele gas- en elektrische boilers. Daarom leiden beide tot besparingen op de lange termijn.

Hoe zijn hybride warmtepompboilers te vergelijken met tankloze boilers?

Meer onmiddellijke capaciteit

De beste warmtepompboilers op de markt bieden veel meer onmiddellijke warmwatercapaciteit dan tankloze boilers.

Stel dat u en uw gezin thuiskomen van een kampeertocht of een voetbalwedstrijd en dat iedereen tegelijk wil douchen.

Als u een warmtepompboiler hebt, is dat geen probleem.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Kleinere ecologische voetafdruk

Hoewel tankloze boilers milieuvriendelijker zijn dan conventionele gas- en elektrische boilers, kunnen ze het nog steeds niet winnen van warmtepompen.

De gemiddelde warmtepompboiler stoot ongeveer de helft minder CO2 uit (200 kg per jaar) in vergelijking met tankloze modellen (400 kg per jaar). Waarom? Warmtepompen verplaatsen warmte, terwijl tankloze boilers warmte genereren.

Lees ook: warmtepompboiler met zonnepanelen