Warmtepompboiler


Koopgids Warmtepompboiler | Sanitair warm water

Door over te schakelen op een warmtepompboiler kunt u de komende 10 jaar tot wel € 5.000 besparen. In deze gids behandelen we alles wat u over warmtepompboiler moet weten.

Een korte introductie over hybride warmtepompen.


warmtepompboiler prijs


Ga naar: werking | voordelen en nadelen | prijs en kosten | jaarlijkse kosten | volume warmtepompboiler | elektrische boilers | tankloze boilers | Izi Heat

De laatste decennia zijn warmtepompboilers steeds populairder geworden in België. En niet zonder reden.

Hybride Boiler Warmtepompboiler
Hybride Boiler Warmtepompboiler

Warmtepompboilers – ook hybride boilers genoemd – zijn de tweede meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke optie (na zonne-energie).

Ze zijn dus goedkoop in gebruik en zorgen voor een veel kleinere ecologische voetafdruk. Veel huiseigenaars kunnen €300 tot €600 per jaar besparen door over te schakelen op een warmtepomp boiler.

Ze zijn duurder om te installeren dan conventionele elektrische boilers. Maar omdat de besparingen zo hoog zijn, verdienen deze systemen zichzelf snel terug.

In de onderstaande gids behandelen we alles wat u moet weten voordat u overstapt op een warmtepompboiler, zoals bijvoorbeeld de Izi Heat boiler.


Hoe werkt een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers halen warmte uit de omgevingslucht om het water te verwarmen, in plaats van afhankelijk te zijn van elektriciteit of gas. Met andere woorden, ze verplaatsen energie in plaats van deze op te wekken.

Warmtepompen werken als een koelkast in omgekeerde volgorde. Terwijl een koelkast warmte uit een doos haalt en deze in de omringende ruimte dumpt, haalt een stand-alone lucht warmtepompboiler warmte uit de omringende lucht en dumpt deze – met een hogere temperatuur – in een tank om water te verwarmen.

Tegenwoordig hebben de meeste warmtepompboilers ook een back-up elektrische weerstandsverwarmer voor het geval de temperatuur van de omgevingslucht niet warm genoeg is om te gebruiken. Daarom worden ze hybride warmtepompen genoemd.

Omdat ze omgevingslucht gebruiken, moeten warmtepompen worden geplaatst in een gebied van uw huis dat het hele jaar door een bereik van 5º 30º C heeft. Ze hebben ook een luchtvolume van minstens 28 kubieke meter rond de warmtepomp boiler nodig om te kunnen werken.

Werking IZI HEAT warmtepompboiler
Werking IZI HEAT warmtepompboiler

Voordelen en nadelen van een hybride boiler of warmtepompboiler

Voordelen van een warmtepompboiler

Energie-efficiëntie

Met uitzondering van zonneboilers zijn warmtepompboilers het meest energie-efficiënt. De meeste hebben een energiefactor van ten minste 2 (vergeleken met 0,6-0,98 voor conventionele tanks). Dat betekent dat u elk jaar minder geld kwijt bent aan elektriciteit.

Milieuvriendelijk

Dankzij hun energie-efficiëntie zijn warmtepompboilers ook de meest milieuvriendelijke. Hun ecologische voetafdruk kan 2 tot 4 keer lager zijn dan een conventionele elektrische boiler. Daarom zijn milieugroeperingen dol op warmtepompen.

Premies en subsidies

De overheid geeft je €300 subsidie voor de aanschaf van een warmtepompboiler.

IZI HEAT warmtepompboiler kopen
IZI HEAT warmtepompboiler kopen

Nadelen van een warmtepompboiler

Duurdere initiële kosten

Als je in een plaats woont waar er geen subsidies zijn voor warmtepompboilers, zal de initiële kost waarschijnlijk hoger liggen. Dat komt omdat de units vaak duurder zijn dan conventionele tanks en tankloze opties en de installatie complexer is (wat meer tijd van een loodgieter betekent).

Een beetje achtergrondgeluid

Sommige huiseigenaren klagen over een zacht gezoem op de achtergrond wanneer een hybride warmtepomp of warmtepompboiler draait. Maar als je hem op de juiste plaats installeert, zou dit geen probleem mogen zijn.


Aanloopkosten van warmtepompboilers

De initiële kosten van een warmtepomp hangen af van een aantal factoren, zoals welke unit je koopt, hoe lang het duurt om hem te installeren, en voor hoeveel subsidies je in aanmerking komt.

Prijs Warmtepompboiler

Warmtepompboilers (hybride) kosten tussen € 2.000 voor tanks van 200 liter tot € 2.500 – € 3.000 voor tanks van 300 liter, gemaakt door de beste fabrikanten. De grootte van de tank en de kwaliteit van de wwarmtepompboiler hebben de grootste invloed op de prijs.

Arbeidsloon

Het kost een loodgieter ongeveer 6 uur: het kost dan tussen de €300 en €600 om een hybride warmtepompboiler te laten installeren.

Elektricien

Als u een conventionele elektrische boiler vervangt, hebt u de elektrische installatie al klaar voor een warmtepompboiler. Maar als u een gasboiler vervangt, kan het zijn dat u een elektricien moet laten komen om een 220 volt circuit aan te leggen.

Benodigdheden en gereedschap – Uw loodgieter heeft een aantal benodigdheden nodig om uw warmtepomp boiler te installeren.

Verwijderingskosten

Sommige loodgieters rekenen tussen €25-75 om oude warmwaterboilers te verwijderen. Maar veel van hen doen dit gratis.

Wilt u precies weten hoeveel het kost om een warmtepompboiler in uw huis te installeren? Informeer u hier op deze website om een gratis offerte te ontvangen van een erkende loodgieter.


Jaarlijkse kosten van een warmtepompboiler

De bedrijfskosten, of de verwachte jaarlijkse kosten voor het gebruik van uw warmtepompboiler, zijn afhankelijk van het rendement van uw boiler, de energiekosten in uw woonplaats en de hoeveelheid warm water die u gebruikt.

Hier is wat het meeste invloed heeft op de exploitatiekosten:

  • Energiefactor. Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid elektriciteit die je warmtepompboiler nodig heeft om je water te verwarmen. De meeste warmtepompen hebben een energiefactor van 2, dat is ongeveer 2-3 keer zoveel als conventionele tanks.
  • Energieverbruik. Dit is hoeveel energie uw warmtepomp per maand of jaar zal verbruiken. De gemiddelde warmtepomp verbruikt 2.195 kWh per jaar aan elektriciteit (kWh/jr). Hoe groter de tank echter is, hoe meer energie u mag verwachten te verbruiken.
  • Energiekosten. Dit zijn de kosten van elektriciteit in uw woonplaats. Elektriciteitskosten worden gemeten in centen per kilowattuur (€/kWh). Om een idee te krijgen, moet je hiervoor naar je energierekening kijken.

De gemiddelde warmwaterboiler kost ongeveer 200 euro per jaar, vergeleken met 400-800 euro voor veel conventionele warmwaterboilers. Voor een gezin van vier bedraagt de gemiddelde kostprijs van een warmwaterboiler 300 euro per jaar, in vergelijking met 600 euro voor elektrische boilers.

Tip: ontdek de airco’s van IZI Cool, de #1 airco installateur in België.


Volume warmwaterboilers

Om uit te vinden welk type hybride boiler u nodig heeft, moet u kijken naar de “eerste uur capaciteit” van elk model dat u evalueert. Het eerste uur geeft aan hoeveel warm water u in een bepaald uur kunt gebruiken voordat de tank moet worden bijgevuld en meer binnenkomend water moet worden verwarmd.

Vervolgens zult u een schatting willen maken van het maximum aan warm water dat u en uw gezin in een bepaald uur zullen verbruiken. De manier om dit te doen is te kijken naar het debiet van al uw eindgebruikers (douches, kranen, vaatwassers, enz.) en dan op te tellen hoeveel u binnen hetzelfde uur zult gebruiken.

De gemiddelde douche gebruikt 7 liter per minuut (met low-flow douchekoppen die minder gebruiken). Als er twee mensen in uw huis wonen die om de 10 minuten douchen, dan is er ongeveer 150 liter warm water nodig.

Maar stel dat één van u zich na het douchen moet scheren. Het gemiddelde debiet van een wastafel is 2 liter per minuut. Als dat 2 minuten duurt, heb je nog eens 3 liter nodig.

Laten we zeggen dat u na het douchen de vaatwasser wilt laten draaien. De gemiddelde vaatwasser gebruikt 22 liter (met energiezuinige modellen die 14 liter gebruiken).

Als je al die liters bij elkaar optelt, krijg je 180 liter is. Dat betekent dat u waarschijnlijk een tank van 200 liter wilt hebben.

Maar hoe groter de tank, hoe meer hij kost. Dus als u geld wilt besparen, kunt u ervoor kiezen de vaatwasser ’s avonds te laten draaien en ’s ochtends te douchen. Of u en uw partner kunnen 3 minuten korter douchen …

Als u met een loodgieter wilt praten om te weten te komen welke maat warmwaterboiler het beste is voor uw huis, vragen dan hier op deze website prijzen op van warmtepompboilers met 200 liter, of warmtepompboilers met 300 liter, enzovoort.


Warmtepompboilers vs. gasboilers en elektrische boilers

Warmtepompboilers zijn ongeveer €800 – €1.200 duurder dan de goedkoopste standaard gas- en elektrische modellen. Dat roept de vraag op: is het het extra geld waard?

Veel lagere bedrijfskosten

Naast de initiële kosten van een boiler is het belangrijk om te kijken naar de jaarlijkse bedrijfskosten.

Dat komt omdat waterverwarmers over het algemeen ongeveer 20% van de totale energie van uw huis verbruiken. Als je bedenkt dat een doorsnee huiseigenaar tussen de € 1.500 en € 2.500 per jaar aan energie uitgeeft, komt dat aardig in de buurt.

Warmtepompboilers zijn over het algemeen 4x efficiënter dan standaard gas- en elektrische modellen. Dat betekent dat het gemiddelde huishouden zo’n €400-800 per jaar bespaart.

Met andere woorden, een hybride warmtepompboiler betaalt zichzelf in 1 tot 2 jaar terug. Over 10 jaar bespaart u tussen €3.000 en €5.000. Niet slecht.

Langere garantie

Naast de jaarlijkse besparing krijg je over het algemeen ook een langere garantie als je een warmtepompboiler koopt.
Subsidies voor een warmtepompboiler

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er ook subsidies mogelijk wanneer u een hybride boiler of warmtepompboiler koopt.

Op dit moment geeft de Vlaamse overheid u een premie van €300 als u een warmtepompboiler koopt.

Lagere koolstofvoetafdruk

Verreweg de beste eigenschap van warmtepompen is hun lage CO2-voetafdruk. Behalve zonneboilers – die nog vaak duur zijn – zijn warmtepompen de meest milieuvriendelijke waterverwarmer die er is.

Dankzij hun hoge energie-efficiëntie stoot de gemiddelde warmtepompboiler 4x minder uit dan traditionele gas boilers en elektrische boilers.


Warmtepompboilers vs. tankloze boilers

Veel mensen die warmtepompboilers overwegen, kijken ook naar tankloze boilers. Dat komt omdat beide energie-efficiënter zijn dan conventionele gas- en elektrische boilers. Daarom leiden beide tot besparingen op de lange termijn.

Hoe zijn hybride boilers met warmtepomp te vergelijken met tankloze boilers?

Meer onmiddellijke capaciteit

De beste warmtepompboilers op de markt bieden veel meer onmiddellijke warmwatercapaciteit dan tankloze boilers.

Stel dat u en uw gezin thuiskomen van een kampeertocht of een voetbalwedstrijd en dat iedereen tegelijk wil douchen.

Als u een warmtepompboiler hebt, is dat geen probleem. Met een tank van 200 liter kunt u bijvoorbeeld 4 keer achter elkaar douchen.

Maar als u een tankloze boiler hebt gekocht, zal uw gezin waarschijnlijk in de problemen komen als drie van u tegelijk willen douchen.

Dus als je veel warm water in één keer nodig hebt, is de warmtepomp de beste keuze.

Kleinere ecologische voetafdruk

Hoewel tankloze boilers milieuvriendelijker zijn dan conventionele gas- en elektrische boilers, kunnen ze het nog steeds niet winnen van warmtepompboilers.

De gemiddelde warmtepompboiler stoot ongeveer de helft minder CO2 uit (200 kg per jaar) in vergelijking met tankloze modellen (400 kg per jaar). Waarom?

Warmtepompen verplaatsen warmte, terwijl tankloze boilers warmte genereren.


Tip: IZI COOL Airco’s | Izi heat warmtepompboilers.