Warmtepompboiler prijs | sanitair warm water


Koopgids Warmtepompboiler | Sanitair warm water

Door over te schakelen op een warmtepompboiler kunt u de komende 10 jaar tot wel € 5.000 besparen. In deze gids behandelen we alles wat u over warmtepompboiler moet weten.

Een korte introductie over hybride warmtepompen.


warmtepompboiler prijs


Ga naar: werking | voordelen en nadelen | prijs en kosten | jaarlijkse kosten | volume warmtepompboiler | elektrische boilers | tankloze boilers | Izi Heat

De laatste decennia zijn warmtepompboilers steeds populairder geworden in België. En niet zonder reden.

Hybride Boiler Warmtepompboiler
Hybride Boiler Warmtepompboiler

Warmtepompboilers – ook hybride boilers genoemd – zijn de tweede meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke optie (na zonne-energie).

Ze zijn dus goedkoop in gebruik en zorgen voor een veel kleinere ecologische voetafdruk. Veel huiseigenaars kunnen €300 tot €600 per jaar besparen door over te schakelen op een warmtepomp boiler.

Ze zijn duurder om te installeren dan conventionele elektrische boilers. Maar omdat de besparingen zo hoog zijn, verdienen deze systemen zichzelf snel terug.

In de onderstaande gids behandelen we alles wat u moet weten voordat u overstapt op een warmtepompboiler, zoals bijvoorbeeld de Izi Heat boiler.


Hoe werkt een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers halen warmte uit de omgevingslucht om het water te verwarmen, in plaats van afhankelijk te zijn van elektriciteit of gas. Met andere woorden, ze verplaatsen energie in plaats van deze op te wekken.

Warmtepompen werken als een koelkast in omgekeerde volgorde. Terwijl een koelkast warmte uit een doos haalt en deze in de omringende ruimte dumpt, haalt een stand-alone lucht warmtepompboiler warmte uit de omringende lucht en dumpt deze – met een hogere temperatuur – in een tank om water te verwarmen.

Tegenwoordig hebben de meeste warmtepompboilers ook een back-up elektrische weerstandsverwarmer voor het geval de temperatuur van de omgevingslucht niet warm genoeg is om te gebruiken. Daarom worden ze hybride warmtepompen genoemd.

Omdat ze omgevingslucht gebruiken, moeten warmtepompen worden geplaatst in een gebied van uw huis dat het hele jaar door een bereik van 5º 30º C heeft. Ze hebben ook een luchtvolume van minstens 28 kubieke meter rond de warmtepomp boiler nodig om te kunnen werken.

Werking IZI HEAT warmtepompboiler
Werking IZI HEAT warmtepompboiler

Voordelen en nadelen van een hybride boiler of warmtepompboiler

Voordelen van een warmtepompboiler

Energie-efficiëntie

Met uitzondering van zonneboilers zijn warmtepompboilers het meest energie-efficiënt. De meeste hebben een energiefactor van ten minste 2 (vergeleken met 0,6-0,98 voor conventionele tanks). Dat betekent dat u elk jaar minder geld kwijt bent aan elektriciteit.

Milieuvriendelijk

Dankzij hun energie-efficiëntie zijn warmtepompboilers ook de meest milieuvriendelijke. Hun ecologische voetafdruk kan 2 tot 4 keer lager zijn dan een conventionele elektrische boiler. Daarom zijn milieugroeperingen dol op warmtepompen.

Premies en subsidies

De overheid geeft je €300 subsidie voor de aanschaf van een warmtepompboiler.

IZI HEAT warmtepompboiler kopen
IZI HEAT warmtepompboiler kopen

Nadelen van een warmtepompboiler

Duurdere initiële kosten

Als je in een plaats woont waar er geen subsidies zijn voor warmtepompboilers, zal de initiële kost waarschijnlijk hoger liggen. Dat komt omdat de units vaak duurder zijn dan conventionele tanks en tankloze opties en de installatie complexer is (wat meer tijd van een loodgieter betekent).

Een beetje achtergrondgeluid

Sommige huiseigenaren klagen over een zacht gezoem op de achtergrond wanneer een hybride warmtepomp of warmtepompboiler draait. Maar als je hem op de juiste plaats installeert, zou dit geen probleem mogen zijn.


Aanloopkosten van warmtepompboilers

De initiële kosten van een warmtepomp hangen af van een aantal factoren, zoals welke unit je koopt, hoe lang het duurt om hem te installeren, en voor hoeveel subsidies je in aanmerking komt.

Prijs warmtepompboiler

De prijzen voor warmtepompboilers (hybride boilers) variëren voor tanks van 200 liter en voor tanks van 300 liter. De grootte van de tank en de kwaliteit van de warmtepompboiler hebben de grootste invloed op de prijs.

Arbeidsloon

De prijs om een hybride warmtepompboiler te laten installeren.

Elektricien

Als u een conventionele elektrische boiler vervangt, hebt u de elektrische installatie al klaar voor een warmtepompboiler. Maar als u een gasboiler vervangt, kan het zijn dat u een elektricien moet laten komen om een 220 volt circuit aan te leggen.

Benodigdheden en gereedschap – Uw loodgieter heeft een aantal benodigdheden nodig om uw warmtepomp boiler te installeren.

Verwijderingskosten

Sommige loodgieters rekenen een bedrag aan om een oude warmwaterboiler te verwijderen.

Wilt u precies weten hoeveel het kost om een warmtepompboiler in uw huis te installeren? Informeer u hier op deze website om een gratis offerte te ontvangen van een erkende loodgieter.


Jaarlijkse kosten van een warmtepompboiler

De bedrijfskosten, of de verwachte jaarlijkse kosten voor het gebruik van uw warmtepompboiler, zijn afhankelijk van het rendement van uw boiler, de energiekosten in uw woonplaats en de hoeveelheid warm water die u gebruikt.

Hier is wat het meeste invloed heeft op de exploitatiekosten:

  • Energiefactor. Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid elektriciteit die je warmtepompboiler nodig heeft om je water te verwarmen. De meeste warmtepompen hebben een energiefactor van 2, dat is ongeveer 2-3 keer zoveel als conventionele tanks.
  • Energieverbruik. Dit is hoeveel energie uw warmtepomp per maand of jaar zal verbruiken. De gemiddelde warmtepomp verbruikt 2.195 kWh per jaar aan elektriciteit (kWh/jr). Hoe groter de tank echter is, hoe meer energie u mag verwachten te verbruiken.
  • Energiekosten. Dit zijn de kosten van elektriciteit in uw woonplaats. Elektriciteitskosten worden gemeten in centen per kilowattuur (€/kWh). Om een idee te krijgen, moet je hiervoor naar je energierekening kijken.

Tip: ontdek de airco’s van IZI Cool, de #1 airco installateur in België.


Volume warmwaterboilers

Om uit te vinden welk type hybride boiler u nodig heeft, moet u kijken naar de “eerste uur capaciteit” van elk model dat u evalueert. Het eerste uur geeft aan hoeveel warm water u in een bepaald uur kunt gebruiken voordat de tank moet worden bijgevuld en meer binnenkomend water moet worden verwarmd.

Vervolgens zult u een schatting willen maken van het maximum aan warm water dat u en uw gezin in een bepaald uur zullen verbruiken. De manier om dit te doen is te kijken naar het debiet van al uw eindgebruikers (douches, kranen, vaatwassers, enz.) en dan op te tellen hoeveel u binnen hetzelfde uur zult gebruiken.

De gemiddelde douche gebruikt 7 liter per minuut (met low-flow douchekoppen die minder gebruiken). Als er twee mensen in uw huis wonen die om de 10 minuten douchen, dan is er ongeveer 150 liter warm water nodig.

Maar stel dat één van u zich na het douchen moet scheren. Het gemiddelde debiet van een wastafel is 2 liter per minuut. Als dat 2 minuten duurt, heb je nog eens 3 liter nodig.

Laten we zeggen dat u na het douchen de vaatwasser wilt laten draaien. De gemiddelde vaatwasser gebruikt 22 liter (met energiezuinige modellen die 14 liter gebruiken).

Als je al die liters bij elkaar optelt, krijg je 180 liter is. Dat betekent dat u waarschijnlijk een tank van 200 liter wilt hebben.

Maar hoe groter de tank, hoe meer hij kost. Dus als u geld wilt besparen, kunt u ervoor kiezen de vaatwasser ’s avonds te laten draaien en ’s ochtends te douchen. Of u en uw partner kunnen 3 minuten korter douchen …

Als u met een loodgieter wilt praten om te weten te komen welke maat warmwaterboiler het beste is voor uw huis, vragen dan hier op deze website prijzen op van warmtepompboilers met 200 liter, of warmtepompboilers met 300 liter, enzovoort.


Warmtepompboilers vs. gasboilers en elektrische boilers

Warmtepompboilers zijn iets duurder dan de goedkoopste standaard gas- en elektrische modellen. Dat roept de vraag op: is het het extra geld waard?

Veel lagere bedrijfskosten

Naast de initiële kosten van een boiler is het belangrijk om te kijken naar de jaarlijkse bedrijfskosten.

Dat komt omdat waterverwarmers over het algemeen ongeveer 20% van de totale energie van uw huis verbruiken. Als je bedenkt dat een doorsnee huiseigenaar tussen de € 1.500 en € 2.500 per jaar aan energie uitgeeft, komt dat aardig in de buurt.

Warmtepompboilers zijn over het algemeen 4x efficiënter dan standaard gas- en elektrische modellen. Dat betekent dat het gemiddelde huishouden zo’n €400-800 per jaar bespaart.

Met andere woorden, een hybride warmtepompboiler betaalt zichzelf in 1 tot 2 jaar terug. Over 10 jaar bespaart u tussen €3.000 en €5.000. Niet slecht.

Langere garantie

Naast de jaarlijkse besparing krijg je over het algemeen ook een langere garantie als je een warmtepompboiler koopt.
Subsidies voor een warmtepompboiler

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er ook subsidies mogelijk wanneer u een hybride boiler of warmtepompboiler koopt.

Op dit moment geeft de Vlaamse overheid u een premie van €300 als u een warmtepompboiler koopt.

Lagere koolstofvoetafdruk

Verreweg de beste eigenschap van warmtepompen is hun lage CO2-voetafdruk. Behalve zonneboilers – die nog vaak duur zijn – zijn warmtepompen de meest milieuvriendelijke waterverwarmer die er is.

Dankzij hun hoge energie-efficiëntie stoot de gemiddelde warmtepompboiler 4x minder uit dan traditionele gas boilers en elektrische boilers.


Warmtepompboilers vs. tankloze boilers

Veel mensen die warmtepompboilers overwegen, kijken ook naar tankloze boilers. Dat komt omdat beide energie-efficiënter zijn dan conventionele gas- en elektrische boilers. Daarom leiden beide tot besparingen op de lange termijn.

Hoe zijn hybride boilers met warmtepomp te vergelijken met tankloze boilers?

Meer onmiddellijke capaciteit

De beste warmtepompboilers op de markt bieden veel meer onmiddellijke warmwatercapaciteit dan tankloze boilers.

Stel dat u en uw gezin thuiskomen van een kampeertocht of een voetbalwedstrijd en dat iedereen tegelijk wil douchen.

Als u een warmtepompboiler hebt, is dat geen probleem. Met een tank van 200 liter kunt u bijvoorbeeld 4 keer achter elkaar douchen.

Maar als u een tankloze boiler hebt gekocht, zal uw gezin waarschijnlijk in de problemen komen als drie van u tegelijk willen douchen.

Dus als je veel warm water in één keer nodig hebt, is de warmtepomp de beste keuze.

Kleinere ecologische voetafdruk

Hoewel tankloze boilers milieuvriendelijker zijn dan conventionele gas- en elektrische boilers, kunnen ze het nog steeds niet winnen van warmtepompboilers.

De gemiddelde warmtepompboiler stoot ongeveer de helft minder CO2 uit (200 kg per jaar) in vergelijking met tankloze modellen (400 kg per jaar). Waarom?

Warmtepompen verplaatsen warmte, terwijl tankloze boilers warmte genereren.


Tip: IZI COOL Airco’s | Izi heat warmtepompboilers.

Waar installeer ik een warmtepompboiler?

IZI Heat Boilers

Als u erover denkt een warmtepompboiler te installeren, zijn er een paar dingen die u moet weten. Ten eerste plaats je het toestel best in een omgeving die niet te fris is. Op die manier kan het toestel gemakkelijker warmte opnemen. Warmtepompboilers worden vaak geïnstalleerd in de garage, berging of stookruimte.

Sommige toestellen kunnen buitenlucht aanzuigen in plaats van binnenlucht. Dit is iets waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een locatie voor uw warmtepompboiler.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat warmtepompboilers moeten worden geïnstalleerd door een gekwalificeerde technicus. Dus als je niet zeker weet hoe je er zelf een kunt installeren, neem dan contact op met een professional.

Beste plaats voor een warmtepompboiler

IZI Heat Boilers

Als je op zoek bent naar de ideale plaats om je nieuwe warmtepompboiler te installeren, zou je twee keer kunnen nadenken voor je hem in een kamer plaatst. Hoewel het waar is dat een warmtepompboiler kan helpen om te besparen op energiekosten, is het ook belangrijk om te overwegen waar de unit het meest effectief zal kunnen functioneren.

In het algemeen is het het beste om een warmtepompboiler in een omgeving te plaatsen die niet te fris is. Op die manier kan de unit gemakkelijker warmte opnemen.

Anders loopt u het risico dat uw warmtepompboiler overuren draait – en uw energierekening opdrijft. Waar installeert u uw warmtepompboiler? De garage, berging of stookruimte zijn allemaal goede opties. Sommige toestellen kunnen zelfs buitenlucht aanzuigen in plaats van binnenlucht, waardoor ze nog efficiënter zijn. Welke optie u ook kiest, houd rekening met uw energiekosten.

Waar moet een warmtepomp worden geplaatst?

beste hybride boiler

Voor de beste prestaties bij verwarming plaatst u de buitenunit op de warmste plek, bijv. op een muur op het noorden of westen (en vice versa bij koeling). Warmtepompen zijn het meest efficiënt wanneer het temperatuurverschil tussen de buiten- en binnentemperatuur het kleinst is. Een warmtepomp is een apparaat dat een kleine hoeveelheid energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen.

In de verwarmingsmodus onttrekt een warmtepomp warmte aan de buitenlucht en brengt die naar binnen. In de koelmodus is het proces omgekeerd, en verplaatst de warmtepomp warmte van binnen naar buiten.

In het algemeen betekent dit dat de buitenunit op een muur op het noorden of westen moet worden geplaatst. Als de buitenunit zich daarentegen op een muur op het zuiden of oosten bevindt, zal de warmtepomp harder moeten werken om de warmte over te brengen en minder efficiënt zijn.