Warmtepompboilers | installatie en werking

Warmtepompboilers

Bent u op zoek naar de beste warmtepompboilers? Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en zorgt voor warm sanitair water.

Warmtepompboiler zijn véél energiezuiniger dan een elektrische boiler, en hij is terug verdiend na 1 jaar!

Interesse in de IZI Heat warmtepompboiler prijzen en modellen? Vraag snel uw gratis offerte aan bij IZI Heat:

warmtepompboilers

Stap 1 van 2

Warmtepompboilers
Warmtepompboilers

Warmtepompboilers IZI Heat

Op zoek naar de beste warmtepompboilers in België?

De kans is groot dat u niet veel tijd besteedt aan het nadenken over uw boiler, zolang hij maar werkt. Maar als uw boiler er aan het einde van zijn levensduur van 10-15 jaar mee ophoudt, staat u misschien wel onder een koude douche. Of erger nog, de tank van de boiler is doorgeroest, waardoor uw kelder, garage of bijkeuken een zompige bende wordt en u extra rekeningen krijgt voor reparatie en tapijtreiniging.

Toch is het voor de meeste huiseigenaren moeilijk om geld uit te geven om een werkende boiler te vervangen; het is te vergelijken met een nieuw dak – waarom iets repareren als het niet lekt?

Maar het vervangen van uw bestaande elektrische boiler door een nieuwe die gebruik maakt van een warmtepomp en de lucht in uw huis om water te verwarmen, is goed voor uw bankrekening en voor het milieu.

De initiële aankoopprijs voor een warmtepompboiler is hoger dan een conventionele elektrische boiler. 

Maar er zijn de lage bedrijfskosten van de warmtepompboiler: een gezin van vier personen zal elk jaar ongeveer 400 euro minder uitgeven aan warm water door over te schakelen op een warmtepompboiler in plaats van een conventionele elektrische boiler. Dat is aanzienlijk, vooral tijdens de levensduur van de boiler.

Een warmtepompboiler betaalt zich terug in bijna twee jaar.

Een ander voordeel van het kiezen voor een warmtepompboiler is dat de milieuvoordelen ook enorm zijn.


warmtepompboiler prijzen iziheat


IZI HEAT warmtepompboilers met zonnepanelen
IZI HEAT warmtepompboilers met zonnepanelen

Sanitair warm water: warmtepompboilers

Om te begrijpen hoe een warmtepompboiler omgevingslucht van 20 graden of kouder omzet in water van 50-60 graden, moet u twee feiten begrijpen: Ten eerste is warmte een meetbare eenheid van energie, en ten tweede gaat warmte-energie altijd van warm naar koud.

Warmte-energie wordt uitgedrukt in calorieën, of meer algemeen voor huishoudelijke doeleinden, in British Thermal Units (Btus). Eén Btu is gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van water met één graad te doen stijgen, of bijna 252 calorieën. Er zijn Btus aan warmte-energie in alle kamers, maar een warme kamer heeft er meer dan een koelere.

Warmte-energie kan verplaatst worden, altijd in de richting van meer energie naar minder (of warmer naar kouder). Denk maar aan het vastpakken van een stalen handvat in de winter. Je hand voelt plotseling koud aan, maar het is niet de kou van het metaal die zich in je hand verplaatst. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de warmte-energie van je hand zich verplaatst naar het koelere metaal. Uw hand voelt misschien koud aan, maar alleen omdat er minder warmte-energie in zit, en het staal in feite warmer is geworden door uw aanraking.


Hoe warmtepompboilers werken

Tijdens de werking duwt een ventilator boven op de watertank van een warmtepompboiler kamerlucht over een radiator achtig rooster dat gevuld is met koud vloeibaar koelmiddel in een gesloten systeem van leidingen. Het koelmiddel heeft een laag kookpunt, en de warmte van de lucht verhoogt de temperatuur van de vloeistof voldoende om deze in een gas om te zetten. Een compressor verhoogt vervolgens de druk van het gas, waardoor de temperatuur nog verder stijgt. Een pomp circuleert de buizen gevuld met heet samengeperst gas naar beneden en rond het koele water in de tank van de verwarmer. De warmte van het hete samengeperste gas beweegt zich naar het koele water, waardoor de temperatuur stijgt en het gas weer afkoelt tot een vloeistof, die vervolgens weer naar de radiator wordt gepompt, en de pret begint opnieuw.

Een bijproduct van de warmtepomp is gekoelde lucht. Bij sommige modellen kun je die gekoelde lucht naar een andere ruimte in huis leiden, wat een zegen kan zijn tijdens de zomermaanden, maar de meeste modellen blazen die gekoelde lucht gewoon in de ruimte waar de unit staat. Net als een airconditioner produceert een warmtepompboiler ook een kleine hoeveelheid gedestilleerd water dat naar buiten of naar een afvoer moet worden geleid, een overweging wanneer u een locatie voor de verwarming kiest.

Warmtepompboilers verbruiken wel wat elektriciteit, maar veel minder dan een typische elektrische eenheid. Er is netstroom nodig om de ventilator en de compressor te laten draaien. Bovendien hebben alle warmtepompboilers, die soms hybride boilers worden genoemd, elektrische verwarmingselementen in de watertank die warm water leveren in tijden van zeer intensief gebruik. Veel online gebruikers melden dat ze altijd voldoende warm water hebben zonder ooit de elektrische back-up stroom te hoeven gebruiken.

Met een LED-bedieningspaneel op de toestellen kan de gebruiker de watertemperatuur instellen en kiezen tussen de warmtepomp modus, de volledig elektrische modus en de hybride modus, die een combinatie van beide is en alleen in werking treedt als er veel vraag naar warm water is. De meeste toestellen hebben ook een vakantiestand, waarbij u het aantal dagen dat u wegblijft kunt ingeven. In die tijd werkt de verwarming niet, maar hij start wel voordat u terugkomt, zodat u thuis kunt komen en een warme douche kunt nemen en de was kunt doen.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Installatie van een warmtepompboiler

In tegenstelling tot andere soorten boilers kunt u een warmtepompboiler beter niet in een kleine gesloten kast installeren, omdat er dan niet genoeg warme lucht is om de warmtepomp aan te drijven. De meeste fabrikanten bevelen een ruimte aan van minstens 100 vierkante meter.

Vergeet niet dat een warmtepompboiler warmte zal onttrekken en de temperatuur van de ruimte waar hij is geïnstalleerd zal verlagen, dus als u er een plaatst in een ruimte waarvoor u al betaalt om die te verwarmen, kunt u het ene gat met het andere vullen. Maar naast de Btus die door uw verwarmingssysteem worden gemaakt, zijn er veel andere warmtebronnen in een huis: zonnewarmte door ramen, kookapparatuur, en vergeet niet dat elke persoon een warmtebron is. Een kamer met een wasdroger of een bijkeuken met een oven is een ideale locatie.

Uw energiebesparing zal variëren. Een warmtepompboiler geïnstalleerd in een onverwarmde garage kan zwaarder leunen op de elektrische-verwarmingsmodus dan een bijkeuken installatie, vooral tijdens de winter. En koeler inlaatwater zal meer Btus nodig hebben om warm te worden.

Warmtepompboilers zijn groter dan conventionele boilers vanwege de warmtepomp die zich boven op de tank bevindt. Controleer de specificaties van de fabrikant voordat u tot aanschaf overgaat; het is waarschijnlijk dat sommige toestellen niet passen in een kruipruimte met een laag plafond.

Een andere overweging is geluid. Warmtepompboilers kunnen net zo luidruchtig zijn als sommige raamairco’s, iets waar u misschien niet naar wilt luisteren als u bijvoorbeeld denkt aan een installatie boven de wasruimte naast de slaapkamers.

De websites van de fabrikanten zijn een goede bron voor meer informatie. Sommige hebben energie besparing calculators en aanbevelingen voor de grootte van de warmwaterboiler op basis van het aantal bewoners in een huis. U vindt er ook doorzoekbare databases met installateurs en distributeurs. En alle sites staan vol met specificaties over de verschillende modellen, zoals de hoeveelheid isolatie rond de watertank. Isolatie vertraagt de beweging van warmte, iets waar u rekening mee wilt houden als uw nieuwe warmtepompboiler warmte in het water brengt.


warmtepompboiler prijzen iziheat


Kies voor een warmtepompboiler van IZI Heat.

Info: warmtepompboiler prijs